Een dagje mee met groep H8!

We zijn het jaar goed gestart! Al in de eerste week kregen we gelukspoppetjes van de school, die ons moeten helpen om er een fantastisch jaar van te maken! 

Verder hebben we op 1 van de laatste mooie dagen buiten les gehad en hier onze opdrachten gemaakt. 

Wat doen wij nou allemaal op een dag? Wij nemen u mee op een lesdag in groep 8 op De Nieuwe Haven: 

Om 08.20 uur gaat de eerste bel. De deur gaat open en iedereen wenst juf Luisa en de andere meesters en juffen die beneden met smart op de kinderen staan te wachten een hele goede morgen! Wat er dan moet gebeuren is eigenlijk niet te beschrijven, voor wie dit nog nooit heeft meegemaakt. De TRAP! Waar iedereen bij binnenkomst beneden nog erg vrolijk is (met uitzondering van een aantal met een ochtendhumeurtje) is dat 4 trappen verder weer heel anders. Hijgend en met de tongen bijna op de enkels, komt groep 8 dan eindelijk boven. Tijd om uit te rusten is er eigenlijk niet, want van de meester mag je alleen naar binnen als je vrolijk kijkt, lacht, of een hele goede reden hebt om boos te kijken. Eindelijk, na een heleboel keren “goeiemorgen meester, goeiemorden juf” te hebben gezegd, worden de stoelen van tafel gehaald en mogen we eindelijk uitrusten van “de reis op de trap”. Even lekker een boek lezen (nadat in enkele gevallen nog wat knuffels zijn gegeven aan vriendinnen die je al een paar uur niet hebt gezien, of even een boks te hebben gegeven aan vrienden, die je de vorige avond voor het laatst hebt gesproken via fortnite). 

 Eindelijk! Het is 8.45 uur. De meester zegt: “ruim je boek maar op”. Na een “goedemorgen allemaal” van de meester en een “goedemorgen meester” door 24 leerlingen, is het tijd om het programma van de dag te bespreken en eventuele vragen te stellen en te beantwoorden (wat soms wel eens wat uitloopt). Om 9 uur pakken we dan eerst onze rekenboeken en luisteren we vervolgens naar de uitleg door de meester. Het is altijd spannend wat de les weer zal brengen? Leren we breuken, procenten, verhoudingen? Of gaat het vandaag weer over die lastige kubieke meters? Dat blijft altijd spannend. Na meestal wel een uur te hebben gerekend is het tijd voor taal. “wie weet nog iets over het lijdend voorwerp? En over het meewerkend voorwerp?”. Uiteraard weet heel de klas dit en na een korte uitleg kan iedereen alleen of in groepjes aan de slag.  
Als de meester de schriften op laat halen, kijken de kinderen verbaasd naar de klok. Kwart voor 11? Echt waar? Dan hebben we pauze!  

 En dat klopt zeker! Zo langzaam als we ‘s morgens de trap op komen, zo snel gaat het nu naar beneden! We gaan naar het plein! Wat gaan we vandaag doen? Jongens tegen de meiden? Of gaan we toch voetballen? Keuzes maken blijft lastig, want alles is leuk om te doen! 

 Voor je het weet gaan we helaas ook weer naar binnen. Eenmaal binnengekomen is het weer tijd voor spelling. Hoe schrijf je het voltooid deelwoord van faxen? Is dat nou met een T? Of met een D? Gelukkig hebben we daar een handig woordje voor geleerd, waardoor we dit altijd weten!  

 Na spelling volgt nog wat extra tijd voor rekenen. Dit kan een les zijn die vorige week niet zo goed ging of een onderdeel wat nog veel fout werd gedaan. Maar het zou ook zo kunnen zijn dit een onderdeel is dat een aantal leerlingen nog wilden oefenen. 

Om 12.30 is het tijd voor de grote pauze! Weer naar het plein, eten en drinken en spelen! Dit doen we een half uurtje. 

Na de pauze hebben we dan nog tijd voor 1 vak. Deze dag deden we studievaardigheden. Een combinatie tussen rekenen en begrijpend lezen. Rond kwart voor 2 gaan we opruimen. De tafels gaan leeg, er wordt nog wat uitgedeeld om mee te nemen en er worden nog wat vragen beantwoord. Om 14.00 uur is het tijd voor de LTU. Wat we hier zoal doen? In verschillende groepen en op maandag, dinsdag en donderdag zijn er nog extra activiteiten voor groep 8. Voor het eerste half jaar zijn dit: koken, voetballen, muziek en een les spoken word, een soort toneel. Om 15.30 uur is het ook voor groep 8 weer tijd om te gaan. Wat zou morgen weer brengen? Waarschijnlijk hebben we dan ook nog gym, van juf Pamela. Dat hebben we namelijk 3 keer in de week, 3 kwartier lang. We zijn immers een LekkerFit school! 

 En na het geven van de nodige knuffels en boksen, gaat iedereen weer uit elkaar. Naar huis om te leren, te spelen of te slapen! Tot morgen! 

 

 

Plaats een reactie