Chocopasta en pindakaas…. Of kan er nog ander beleg op brood?

In de middag eten we vaak brood. Wat voor brood we kiezen en hoe we dat beleggen maakt veel uit. Wit brood bevat niet zo veel vitamine en bouwstoffen als bruin of volkoren brood. De energie die witbrood geeft is vergelijkbaar met de energie die suiker geeft: snel, kort en hevig, gevolgd door een dip. Terwijl bruin of volkoren brood zijn energie langzaam afgeeft en geen dip veroorzaakt.

Brood kan op 1001 manieren worden belegd. Toch wordt er vaak voor hetzelfde gekozen. Helaas zijn de meest voor de hand liggende keuzes vaak niet gezond. Hagelslag, jam en stroop bevatten veel suiker. Chocopasta bevat veel suiker en ongezond vet. Pindakaas bevat veel ongezond vet. Deze keuzes geven veel energie (70-80 kCal). Energie die niet wordt gebruikt, maakt kinderen druk of wordt omgezet in lichaamsvet dat kinderen dik maakt. Het is daarom belangrijk dit soort beleg niet te dik te smeren en af te wisselen met mager (minder energierijk) beleg, zoals kipfilet, een gekookt eitje of fruit en rauwkost. Schijfjes appel met kaneel, aardbeien, komkommer, tomaat of paprika zijn ook op brood heerlijk.

Een keer wat anders eten dan brood kan ook. Een heerlijke soep of een salade kan lekker zijn tussen de middag en zit boordenvol vitamine die uw kind nodig zijn om gezond te blijven en te groeien.

Mag

Kipfilet
Ham
Kaas
Smeerkaas 20+
Light zuivelspread
Sandwichspread
Jam (let op suikergehalte)
Appelstroop
Appel
Aardbei
Banaan
Komkommer
Tomaat
Paprika

Mag

Rund knakworst
Kip knakworst
Pindakaas

Bij

Boterhamworst
Smeerleverworst
Gekookte worst
Salami
Halal worst
Varkens knakworst
Smeerworst 48+
Chocoladepasta
Chocolade hagelslag of vlokken

Plaats een reactie